Kävin viimeviikolla Naisyrittäjyyskeskuksen "Minustako yrittäjä" - infossa. Tilaisuus oli hyvä, siellä pintaraapaistiin monia tärkeitä yrittäjyyteen liittyviä asioita, kuten siirtymistä palkkatyöstä yrittäjäksi ja yrityksen rahoituksen järjestämistä. Ikävää oli se, että pääpuhuja oli hyökkäävä kuuntelijoitaan kohtaan eikä vastannut kysymyksiin asiallisesti.

Esimerkiksi eräs kuulijoista kysyi, että kun hänellä on merkonomin koulutus, voisiko hän laittaa starttirahahakemukseen, että on saanut yrittäjäkoulutusta. (Yrittäjäkoulutusta, joka ainakin hyväksytään tuossa starttirahahakemuksessa, järjestää mm. TE – keskukset ja naisyrittäjyyskeskus.) Vastaus kuului ”Joo, mä en vastaa tuohon.” Itseäni olisi myös kiinnostanut saada vastaus tuohon, sillä omaan koulutukseeni kuuluu sekä eläintenhoidon opintoja että yritysopintoja. Tällä perusteella starttirahahakemukseen pistäisin kyllä ruksin kohtaan, jossa kysytään, onko hakija saanut yrittäjyyskoulutusta. Merkonominakin pistäisin. Olisi kuitenkin ollut kiva saada asiallinen vastaus tuohon.

Samoin vierustoverini kysyi, paljonko kirjanpitäjän palkkaaminen suunnilleen maksaa. Vastaus: ”No se riippuu niin paljon yrityksestä, että ei tuohon voi vastata” Lisäkysymys: ”No mutta suunnilleen, pienessä, aloittelevassa yhden hengen yrityksessä?” Vastaus: ”No riippuu se tilitoimistostakin, en mä kommentoi tota” (Olimme puhuneet budjetin laatimisesta aloittavalle yrittäjälle, liiketoimintasuunnitelman laatimisen tärkeydestä ja sen vaikutuksesta starttirahan saamiseen.) Kysyjän lisäys: ”Mutta miten mä voin budjetoida kirjanpidon menot, jos ei minulla ole aavistustakaan, paljon se maksaa?” Vastaus: ”No se onkin vähän vaikeaa.” Sattumalta olin itse pohtinut tuota samaa kysymystä muutama päivä aiemmin. Kysyin asiasta pomoltani, joka on perustanut elämänsä aikana kolme firmaa (joista tiedän) ja muutenkin ollut aktiivinen yrittäjyysasioissa. Hänen vastauksena oli paljon selkeämpi, supatin sen sitten vierustoverilleni, joka oli kiitollinen vastauksesta. Eli pienille yrityksille maksaa noin 100–300 euroa kuussa, riippuu toki asiakasmääristä ja siitä käyttääkö tilitoimisto tunti – vai tositeperusteista laskutustapaa jne. Tuon tapaisen vastauksen antaminen olisi hyödyttänyt kuulijoita enemmän kuin puhujan antama. Vakuutusyhtiö Mandatum Lifen ja Sampo pankin puhujat taas olivat erittäin asiallisia ja ystävällisiä.

Naisyrittäjyyskeskuksen toiminta vaikuttaa nettisivujen perusteella oikein hienolta ja pätevältä ja suosittelen lämpimästi osallistumaan noille ilmaisille infoille, jos on kiinnostunut yrittäjyydestä. Kuitenkin tuon yksittäisen puhujan perusteella jäi vähän huono maku suuhun heidän toiminnastaan. Itselleni tuli sellainen olo, että en ainakaan haluaisi mennä ko. naisen vetämille maksullisille kursseille. Täytyypä varmistaa, kun asia tulee ajankohtaiseksi, kuka kursseja, joista olen kiinnostunut, vetää. :)  Useimmat noista Naisyrittäjyyskeskuksen kursseista maksavatkin, TE- toimistot järjestävät kursseja myös ilmaiseksi, joten voi olla, että menen niille joka tapauksessa mieluummin.

 

P.S. tarkoituksenani on jatkossa blogissani käsitellä eläinasioita, yrittäjyyttä ja kaikkea muuta itseäni koskettavaa :)